Onze regio heeft een vertrouwenspersoon. Deze heeft meerdere taken. De regiovertrouwenspersoon is er voor alle regiomedewerkers en voor vertrouwenspersonen van groepen in de regio. Tot slot is de regiovertrouwenspersoon ook de terugvaloptie voor groepen die geen vertrouwenspersoon hebben. Hier vindt je alles wat je moet weten.
Wie is de regiovertrouwenspersoon?
Onze vertrouwenspersoon is Dennis Henskes. Je kunt hem bereiken op 06-82652553 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wat doet de regiovertrouwenspersoon (met jouw verhaal)?
De regiovertrouwenspersoon zal naar je verhaal luisteren. Als je dit wilt krijg je zo goed mogelijk advies voor vervolgstappen. De regiovertrouwenspersoon helpt je bij de vervolgstappen of zoekt een geschikt persoon die je kan helpen. De regiovertrouwenspersoon behandelt je verhaal vertrouwelijk met één uitzondering: als er sprake is van een (mogelijk) strafbaar feit. Vanzelfsprekend wordt dan het protocol van Scouting Nederland gevolgd. Geheimhouding kan dan niet gegarandeerd worden.
De regiovertrouwenspersoon kan ook bemiddelen wanneer je bijvoorbeeld iets dwars zit aangaande het bestuur van je groep, de groepsdynamiek binnen het bestuur en/of je vereniging of organisatie. Het kan ook zijn dat verwezen wordt naar een onafhankelijke bemiddelaar van de regio of de Landelijke BemiddelingsCommissie.
Voor regiomedewerkers
Heb jij te maken gehad met vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie? Of iets anders waardoor je je onprettig voelt? Wil je hierover graag in een vertrouwde omgeving met iemand praten? Neem dan contact op met de regiovertrouwenspersoon.
Voor vertrouwenspersonen van groepen in de regio
Heb je een casus die even niet lekker voelt? Wil je even stoom afblazen? Onze regiovertrouwenspersoon is er ook voor jou. Misschien is er niet direct antwoord of een oplossing voor je vraag, maar in ieder geval kan de vertrouwenspersoon je de weg wijzen. Ben je benieuwd hoe je jezelf kunt ontwikkelen als vertrouwenspersoon? Preventie en educatie zijn ook taken van de regiovertrouwenspersoon. Denk bijvoorbeeld aan het geven van trainingen of workshops over ongewenst- of pestgedrag.
Voor scouts van groepen (zonder vertrouwenspersoon)
Als jouw groep geen vertrouwenspersoon heeft en/of je bij niemand in de groep terecht kan, dan mag je contact opnemen.
De regio stelt wel als voorwaarde dat jouw groep aantoonbaar haar best doet om een vertrouwenspersoon te vinden en dat de groep hiervoor redelijke kaders hanteert. Wij kunnen hier eventueel naar informeren bij jou en/of bij je groepsbestuur. Aantoonbaar betekent hier bijvoorbeeld:
- een vacaturetekst op de website van de groep of actief in SOL
- werving door mailings
- agenderen van het ontbreken van vertrouwenspersonen in bestuurs- of groepsraadvergaderingen
Als je niet bij de vertrouwenspersoon van de groep terecht kan of wilt, dan mag je altijd en zonder voorwaarden contact opnemen. Onderwerp van gesprek is dan wel waarom je daar niet terecht kan/wilt.
Wat vertelt de vertrouwenspersoon aan het regiobestuur?
De regiovertrouwenspersoon geeft alleen jaarlijks een verslag aan het regiobestuur waarin staat vermeld hoeveel zaken zijn behandeld. De inhoud van de meldingen en gesprekken wordt niet besproken of gedeeld met het regiobestuur.