Als je leiding gaat geven bij scouting, heb je eerst een kennismakingsgesprek, meestal met de groepsbegeleider. Als je al een tijdje meedraait, kijk je samen met de praktijkbegeleider hoe je kunt toewerken naar je kwalificatie.Op deze pagina staat beschreven hoe dat werkt.
Ontwikkelroute van geïnteresseerde tot aspirant-leiding
De ontwikkelroute van geïnteresseerde tot tot aspirant-leiding is als volgt: als je bij een scoutinggroep leiding wilt gaan geven, begin je met een gesprek met de groepsbegeleider. Samen beoordeel je of je voldoet aan de instapeisen:
- het begrijpen en onderschrijven van de doelstelling van Scouting Nederland
- minimaal 18 jaar zijn
- bereid zijn om je te ontwikkelen in de functie
- bewustzijn m.b.t. de gedragscode, normen en waarden
- een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen
Als je hieraan voldoet kan de groepsraad je benoemen tot aspirant-leidinggevende. Scouting Nederland heeft een overzicht gemaakt van de ontwikkelroute.
Van aspirant naar gekwalificeerd: wat kun je al?
Wat je moet kunnen staat op de kwalificatiekaart (Scouting Nederland) of op de Friese aftekenkaart. Sommige competenties beheers je misschien al en kun je zo afstrepen. Met de praktijkbegeleider schrijf je je TOP (Talent Ontwikkel Plan) voor de competenties waar je aan gaat werken. Hierin staat wat je al kan en wat je nog moet leren om gekwalificeerd leiding te worden. Voorbeelden van leermethodes zijn de persoonlijke opdracht, de stage, een training en leren in de groep.
Persoonlijke opdracht en stage
Op de pagina docs Scouting Academy vindt je de formulieren voor de stage en de persoonlijke opdracht.
In de groep leren of een training volgen?
Voor het leren van de competenties die je nog niet beheerst, kies je je eigen route. Je kunt ze leren in de groep of door middel van een training in de regio. Deze training heet de Scouting Academy Modules (SAM) en is opgedeeld in modules. Iedere module behandelt een paar competenties. Je hoeft alleen de modules te volgen met competenties die je nog niet beheerst. Wanneer het eerstvolgende moduleweekend (SAM) is, kun je altijd vinden in SOL (Menu Vrijwilliger-inschrijven trainingen) of op de pagina geplande trainingen. Ook kun je de inhoud van de modules bekijken.
Kwalificeren: het eindgesprek
Als de praktijkbegeleider denkt dat je competent bent op alle onderdelen van de aftekenkaart, vraagt deze een eindgesprek aan. In dit gesprek gaat de praktijkcoach toetsen of je inderdaad competent bent, eventueel in combinatie met een observatie. Meer info over het eindgesprek op de pagina eindgesprek.
Speltakverhuizers
Ben je een speltakverhuizer? Neem dan contact op met Team Trainingen. Voor speltakverhuizers zoekt de praktijkcoach een maatwerkoplossing, meestal in de vorm van een opdracht.