Om te toetsen of je competent bent op alle competenties van de aftekenkaart van de regio Fryslân of de kwalificatiekaart van Scouting Nederland, gebruikt de praktijkcoach het eindgesprek. In dit gesprek bespreken de praktijkbegeleider en de praktijkcoach met jouw leerproces: wat heb je geleerd? is dit voldoende voor kwalificatie? wat zijn je ontwikkelpunten?
Eindgesprek aanvragen en plannen
Om het eindgesprek aan te vragen doe je de kwalificatieaanvraag in SOL en stuur je een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Houd er rekening mee dat het plannen tot 3 maanden kan duren!
Eindgesprek voor leidingkwalificaties
Het eindgesprek is individueel, in aanwezigheid van de praktijkbegeleider. Het duurt ca. een half uur tot drie kwartier. Als de leider geen training heeft gevolgd, kan dit langer zijn.
Aktiepunten eindgesprek Praktijkbegeleider
Enkele actiepunten voor het gesprek:
- Je hebt de aanvraag voor de juiste kwalificatie in SOL gedaan.
- Kun je per persoon kort (één alinea) aangeven wat jij als praktijkbegeleider vindt? Waar liggen kwaliteiten en waar liggen de ontwikkelpunten?
- Kun je een aantal data doorgeven waarop jullie allemaal kunnen voor de komende 3 maanden?
- Kun je aangeven of de leiding een voorkeur heeft voor een praktijkcoach (Leo, Liesbeth of Melle)? Zo nee, dan kan het gesprek wellicht sneller plaatsvinden, zo ja, dan moeten we rekening houden met de agenda van deze praktijkcoach.
Aktiepunten te kwalificeren leiding
Als de datum definitief is, werkt het eindgesprek alleen als de te kwalificeren leidinggevende...
- ...zijn/haar eigen materiaal (verslag praktijkopdracht en stageformulier als dat beschikbaar is en in ieder geval aftekenkaart) recent onder ogen heeft gehad zodat we stof hebben om over te praten en hij/zij nog weet waar het over gaat.
- ...nadenkt over wat hij/zij heeft geleerd in het traject, dan komt die vraag niet onverwacht.
Als het kan wil de praktijkcoach dat zelf van tevoren ook even bekijken. Dus spreek met de praktijkcoach af of de materialen van tevoren worden gemaild of dat de praktijkcoach eerder komt om deze door te nemen.
Eindgesprek voor teamleiderskwalificatie
Wat verwacht de praktijkcoach van een teamleider? Een teamleider krijgt niet zomaar zijn kwalificatie. De praktijkcoach verwacht dat de teamleider:
- kan aantonen dat hij is bezig geweest om alle competenties te verwerven, aan de hand van materiaal.
- een portfolio heeft met een Talent Ontwikkel Plan waarin per competentie is aangetoond hoe hieraan is gewerkt en wat het resultaat is (terugkoppeling naar de tools uit de training is natuurlijk een pré, eerder verworven competenties worden aangetoond in portfolio).
- een Team Ontwikkel Plan heeft geschreven met/voor zijn team.
Het eindgesprek vindt plaats met een (afvaardiging van) het leidingteam, de teamleider zelf en de praktijkcoach. De praktijkbegeleider kan er natuurlijk ook bij zijn.
Welke competenties gelden voor gekwalificeerde teamleiders?
De competenties voor teamleiders staan apart genoemd op de kwalificatiekaarten van Scouting Nederland en ook op de Friese aftekenkaart. Per module staat er een kopje ‘Extra competenties teamleider’. Aan jou om te beoordelen of een teamleider deze competenties beheerst in de praktijk. In de training is veel (theoretisch) aan bod gekomen om met deze competenties bezig te gaan, dus de teamleider heeft nu voldoende in de rugzak om mee aan de slag te gaan.